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Phone: +1 514-371-5993



Website: www.lefiltranchant.com/

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Le Fil Tranchant 19.01.2022

Alexis Mercier -> Forgeron coutellier passionné saura vous guider vers une acquisition de qualité! Venez trouver votre prochain couteau artisanal conçu ET fabriqué localement! Encourager les artisans d’ici, un geste concret qui enrichit l’économie et qui soutient la créativité artistique! ... See more

Le Fil Tranchant 07.01.2022

Un autre atelier d’aiguisage bien réussit! Prenez le meilleur chemin vers l’apprentissage de l’aiguisage à la main! Seul ou avec un ami, inscrivez-vous maintenant pour un atelier semi-privé de 2 heures. ... Après une présentation des concepts et de la théorie, on saute dans le pratique avec pierres d’aiguisage de qualité fournies sur place. Le cours s’offre aussi très bien comme cadeau pour le Temps des Fêtes! Prochaines classes Français: 18 décembre: 1 place PM English: December 11th: 2 spots AM + PM Information et inscription ici Français: https://www.lefiltranchant.com/formation-1 English: https://www.lefiltranchant.com/workshop-1 Clique le lien dans ma bio FB / IG : @lefiltranchant À très bientôt! #lefiltranchant #sharpeningworkshop #freehandsharpening #couteauxjaponaismontreal #aiguisage #sharpening #acheterlocal #quartiersthenri #mtlfoodblog #montrealrestaurants See more

Le Fil Tranchant 02.01.2022

Another great knife sharpening workshop! Give yourself the best start for freehand sharpening! Alone or with a friend, come and register for this 2h ... semi-private workshop! We cover theory, concepts and then jump into practice with quality japanese synthetic stones! . Also makes a great Christmas gift to offer to anyone looking to improve their skills! Next upcoming classes: English December 11th: 4 spots available French December 18th: 1 spot available Read more about it and register online English: https://www.lefiltranchant.com/workshop-1 Français: https://www.lefiltranchant.com/formation-1 Or click in my bio FB / IG : @lefiltranchant See you there!!! #lefiltranchant #sharpeningworkshop #freehandsharpening #couteauxjaponaismontreal #aiguisage #sharpening #acheterlocal #quartiersthenri #mtlfoodblog #montrealrestaurants See more

Le Fil Tranchant 21.12.2021

Encore quelques semaines avant la pause du Temps des Fêtes. N’attendez pas à la dernière minute pour entretenir vos couteaux, réservez votre case horaire aujourd’hui! Les places sont limitées. ... Clique dans ma bio Book Now A few weeks left before the Holidays vacation Don’t wait last minute to get your spot, book online today! The number of available appointments are limited. Click link in my bio Book Now lefiltranchant.com FB / IG : @lefiltranchant #lefiltranchant #freehandsharpening #couteauxjaponaismontreal #aiguisage #sharpening #acheterlocal #quartiersthenri #mtlfoodblog #montrealrestaurants See more

Le Fil Tranchant 09.12.2021

Knife sharpening workshop restarted ! Give youself the best start for freehand sharpening! Come and register for this 2h ... semi-private workshop! You can register alone or with a friend. We cover theory, concepts and then jump into practice with quality japanese synthetic stones! . Also makes a great Christmas gift to offer for anyone looking to improve their skills! Next upcoming classes: November 27th: 2 spots available December 11th: 4 spots available Read more about it and register online https://www.lefiltranchant.com/workshop-1 Or click in my bio FB / IG : @lefiltranchant See you there!!! #lefiltranchant #sharpeningworkshop #freehandsharpening #couteauxjaponaismontreal #aiguisage #sharpening #acheterlocal #quartiersthenri #mtlfoodblog #montrealrestaurants See more

Le Fil Tranchant 24.11.2021

Aiguisage et reprofilage de pointe (glisse à gauche pour les autres photos) Sharpening and tip reprofile (swipe left for more pictures) ... Toujours surpris de découvrir des couteaux avec des profils variés. Ici ce gyuto Global avait une pointe ronde et le client voulait changer pour une forme classique pointu. Un peu de crayon feutre comme point de repère avant de commencer. Au final, voici maintenant un couteau du chef plus efficace pour trancher et finement couper les aliments L’un de tes couteaux à besoin d’aiguisage et de bons soins? Clique le lien dans ma bio lefiltranchant.com FB / IG : @lefiltranchant Always surprised to discover various knife shape. This Global gyuto had a rounded tip and the customer wanted a classic pointy tip I used some marker to trace out the rough shape. All in all, a decent gyuto shape which is now way more more efficient to dice and finely cut food. Some of your knives need sharpening and TLC? Click link in my bio or visit my website! #lefiltranchant #freehandsharpening #couteauxjaponaismontreal #aiguisage #sharpening #acheterlocal #quartiersthenri #mtlfoodblog #montrealrestaurants See more

Le Fil Tranchant 19.05.2021

Voici quelques étapes de la fabrication d'un couteau sur mesure: - La fabrication d'une trousse avec plusieurs couches d'acier. - L'élongation de la barre d'aci...er. - L'affinage du profil. - Le couteau terminé. Venez au www.couteauxma.com pour en voir plus. See more

Le Fil Tranchant 10.05.2021

Artisan de chez-nous!

Le Fil Tranchant 13.10.2020

Chip Repair : last case before vacation! (Swipe for close-ups and progression) . . .... Before and after repair on a Japanese 210mm gyuto with a moderate chip around 1,5mm. . . . Interesting model with a left handed geometry blade yet showcasing a right handed d-shaped wa handle. Difficult low spot on kireha that I could not remove entirely. Probably blue #2, stainless steel cladding, final jnat polish with akapin fingerstone. . . . Going away camping for a few days Will be back to work on Friday August 28th. . . . As always, click the link in my bio @lefiltranchant for easy online booking. Same day sharpening service . . . Dont forget to give a on Facebook and follow me on Instagram! . . . #lefiltranchant #knifesharpening #kniferepairs #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #aiguisagedecouteaux #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchefs #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes See more

Le Fil Tranchant 29.09.2020

Gyuto Rescue : Chip Repair . . . As always, please be careful when cutting your food. Accidents do sometime happen with delicate blade profile. ... . . . Before and after repair on a Japanese 210mm gyuto with a deep chip around 2,8mm. Thinning this blade was quite challenging. I focused on creating well balanced asymetrical bevel (proportion and length) . . . So ready for your next knife sharpening session? Easy online booking, just click the link in my bio @lefiltranchant . . . Stay tuned, new services coming soon! Dont forget to give a on Facebook and follow me on Instagram! . . . #lefiltranchant #knifesharpening #kniferepairs #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #aiguisagedecouteaux #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchefs #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes See more

Le Fil Tranchant 12.09.2020

Nouvelle création provenant de Couteaux MÀ !!!

Le Fil Tranchant 08.09.2020

Multi steps work for nakiri repair . . . This nakiri went through some harsh moments and now is time to bring it back to it’s best original condition. ... . . . After removing the chip came the time to thin the profile and expose the harder carbon steel. . . . Thinning an elegant knife like this is not as easy at it looks. I did as best as i could. . . . Working on these kind of cases, I put all my effort into it because I feel inspired to reproduce the amazing work of fellow sharpeners/polishers @jeremybrooks13, @kasumikev @toishigram @cev_valgard, @jude.noteboom and so many others out there! Long road ahead but enjoying every step of the way!! . . . So bring your blades over to Mike @lefiltranchant On-site sharpening at @alambika -> Friday from 1pm to 6:30pm . . . #lefiltranchant #knifesharpening #alambika #alambikasharp #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #aiguisagedecouteaux #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchefs #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes See more

Le Fil Tranchant 05.09.2020

Fait au Québec avec amour!!! Encouragez les artisans locaux !!

Le Fil Tranchant 19.08.2020

Funky damascus et loupe d’érable. Légumier. Bientôt disponible.

Le Fil Tranchant 12.08.2020

The bolster doctor is in (Swipe left for close-ups) . . .... As I learned over the years, when I receive a knife like before picture, it usually means someone only sharpened the blade and left out the bolster. . . . With European knives, edge and bolster must be maintained together or else cutting food becomes really difficult. Life is too short for bad cutting knives. . . . So if some your knives looks like the one on the before picture, its time to bring them to Mike @lefiltranchant . . . Come and register online for your next knife sharpening appointment. Link in my bio and go to my website www.lefiltranchant.com . . . Japanese precision work serving the community . . . #lefiltranchant #knifesharpening #aiguisagedecouteaux #kniferepair #sthenri #quartiersthenri #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchef #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes See more

Le Fil Tranchant 09.08.2020

En raison de la montée des crimes haineux contre les membres de la communauté asiatique, sachez qu’il y a des moyens de poursuivre, si vous êtes témoin d’un inc...ident ou si vous êtes victime d’un crime. Due to the rise of hate crimes against members of the Asian community, please be aware there are avenues to pursue, should you witness an incident or are the victim of crime. Please reach out and report it! https://spvm.qc.ca//P/Report-an-event/Online-police-report https://spvm.qc.ca//Signaler-un/Rapport-de-police-en-ligne https://www.facebook.com//Center-for-Research-Action-on-R/ #hate crimes #crimes haineux #cccjm #jcccm #communauteasiatique #asiancommunity #spvm #crarr

Le Fil Tranchant 04.08.2020

Quality repair makes a knife last longer (Swipe for close-ups) . . .... Before and after tip repair on a Japanese santoku Slight adjusment to maintin geometry of blade as close to original shape. . . . Got a Japanese knife to repair? Look no further and come see Mike @lefiltranchant working on Friday’s at @alambika . . . Dont forget to give us a follow /thumbs up . . . #lefiltranchant #knifesharpening #alambika #alambikasharp #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #aiguisagedecouteaux #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchefs #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes @ Alambika See more

Le Fil Tranchant 18.07.2020

Lames aiguisées et réparées pour mieux couper ses aliments . . . De petites interventions qui améliorent grandement le plaisir de couper ses aliments pour ses repas... . . . Redonner au couteau son profil original et un aiguisage tranchant pour une coupe efficace, voilà ma mission d’entreprise . . . Alors le moment est venu de faire le ménage de vos tirroirs de cuisine et de faire aiguiser vos couteaux! . . . Simplement vous inscrire en ligne pour votre prochain rendez-vous. Cliquer l’onglet réserver maintenant sur ma page d’acceuil www.lefiltranchant.com . . . Horaire 4 jours jusqu’au 18 Juillet Mardi-Mercredi-Jeudi 12h à 18h Samedi 13h à 17h . . . Possibilité de déposer et reprendre le même jour! . . . Au plaisir d’aiguiser vos couteaux bientôt!! . . . #lefiltranchant #knifesharpening #kniferepair #aiguisagedecouteaux #sthenri #quartiersthenri #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchef #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes See more

Le Fil Tranchant 14.07.2020

Le yanagiba japonais . . . Le plus emblématique des couteaux de cuisine japonais. Spécialement conçu pour couper en fine tranche le poisson d’un seul trait. ... . . . Une lame particulière à aiguiser avec sa géométrie à biseau simple et ses surfaces de fer et d’acier. Grâce un polissage final sur pierres japonaises, le contraste esthétique est de nouveau visible. . . . Alors n’attendez plus et venez faire aiguiser vos couteaux, réservation facile via mon site web. Cliquer réserver maintenant sur ma page d’acceuil au www.lefiltranchant.com . . . Horaire 4 jours jusqu’au 4 Juillet Mardi-Mercredi-Jeudi 12h à 18h Samedi 12h à 17h Possibilité de déposer et reprendre le même jour! . . . Au plaisir d’aiguiser vos couteaux bientôt!! . . . #lefiltranchant #knifesharpening #aiguisagedecouteaux #sthenri #quartiersthenri #kitchen #cooklife #kitchenchef #chefmontreal #montrealsharpening #knifessharpeningservices #freehandsharpening #montrealchef #foodiemontreal #mtlrestaurants #mtlfoodblog #chefknifes See more